Loading...
Biograf

Ny film af John Johansen: Unges forbrug og låne vaner

Den nyeste film af John Peter Johansen er en dokumentar om unge danskere der ender i luksusfælden, fordi de optager for mange sms lån og kviklån på internettet. Mennesker der ikke har styr på deres økonomi bliver udstillet og undersøgt i en sådan grad, at det er skelsættende at tænke på de menneskelige værdier i den sammenhæng.

 Man kommer tæt på parret Birthe og Jørgen, som har en gæld på over 500.000 danske kroner, som primært er optaget via forbrugslån i banker og gennem sms lån på internettet.

Når man anskuer privatøkonomi som en virksomhed, som John Johansen formår at gøre i sin nye dokumentar, så er det en må at opstille budgetter og forbrug i forskellige posteringer, som giver mening for eksterne konsulenter at analysere på. Man får ansigt i et forbrugsmønster, hvor det virkeligt går op for seeren at man kan ende i en gældsfælde.

Filmen går også tæt ind på en ung mand ved navn John Mogensen, som ikke kan lave være med at optage lån til en masse domme indkøb på nettet. Han låner blandt andet penge til at købe droner og videokameraer. Han forstår ikke sammenhængen ved at sætte sig selv i en bundløs gæld som han aldrig nogensinde kan kommer ud af. 

Der findes et program der hedder Luksusfælden, som egentlig burde tage fat i denne John Mogensen fordi han aldrig nogensinde får styr på sin egen økonomi uden hjælp udefra. Han er dog samtidig danmarks ældste Youtuber og derfor tjener han en smule penge på sine youtube provision, Det er dog kun en meget lille del som reelt bliver til udbetaling. 

Udover sin provision fra sine youtube videoer, så får John en månedlig udbetaling af dagpenge. Desværre er det sådan at han også optager en masse kviklån opg sms lån, som lægger ham længere og længere ned i en gældsfælde, som gør det endnu værre for ham at komme ud af. 

Køge Bio viser filmen første gang den 16. november 2019, så alle kan gå i biografen og se den første film, der reelt går i dybden omkring problemet med mange unge mennesker der lever over forventning og ikke har det fjerneste begreb om hvor mange penge der kommer ind og ud af deres hverdag. 

Man kan i virkeligheden anskue et økonomisk ansvar over at styre sin egen økonomi opdelt i fire gode poster

  1. Indtjening
  2. Forbrug
  3. Opsparing
  4. Formue

Det er vigtigt at vide hvor mange penge der kommer ind hver måned. Derfor er det også vigtigt at vide hvor mange penge der går til forbrug, regninger og andre faste udgifter. Hvis man har det ene, så er det værd at kigge på renteindtægter og omkostninger. 

John Mogensen plejede at få sine sms lån fra Lånfakta, men er nu stoppet med det for en periode. Vi håber at han får lagt et ordentligt budget for på den måde kan komme ud af siden gældskrise. 

For at se udviklingen i Johns liv, kan du se filmen i Køge Biograf. Bestil din billetter på Køgebio.dk.