Loading...
Biograf

Søvn-tema: 3 film hvor søvnen spiller en central rolle

Søvn er en vigtig del af vores alles liv. Ligesom mad og drikke så er søvnen nemlig et af de helt basale menneskelige behov. Uden søvn fungerer vi således ikke optimalt – vi bliver uskarpe, utilpasse, irriterede og kan i yderste instans få vrangforestillinger om virkeligheden.

Søvnens psykologiske betydning har gennem tiden gjort det til et centralt tema i en række film… Synes du dette kunne være interessant at blive klogere på? Så læs med i denne artikel hvor vi præsenterer 3 film, hvor søvnen spiller en central rolle.

Denne artikel handler udelukkende om søvn i forbindelse med film. Vil du gerne vide mere om søvn – og hvordan du optimerer den med den rette seng – kan vi anbefale, at du slår et smut forbi hjemmesiden Sengeguruen.dk.

1. The Machinist

The Machinist er måske én af de mest ekstreme film om de psykiske problemer, som manglende søvn kan lede til – og hvordan psykiske problemer den anden vej rundt også kan lede til den manglende søvn.

I filmen følger vi hovedpersonen Trevor Reznik – spillet af Christian Bale – som ikke har sovet ordentligt i et år.

Gennem filmen oplever vi Trevors stigende forvildelse over at ligge søvnløs i sengen. Trevors søvnproblemer leder i sidste ende til en alvorlig arbejdsulykke, der får ham fyret. Efter fyringen bliver han løbende mere og mere paranoid og desillusioneret.

Vi vil ikke røbe mere om, hvad der sker herfra, da selve mysteriet er en central del af oplevelsen i The Machinist… Vil vil dog gerne røbe, at intensiteten stiger til ekstreme højder.

Værd at vide: Christian Bale tabte sig ekstremt meget op til rollen som Trevor Reznik i The Machinist. Faktisk endte han helt nede på omkring de 50 kg. Året efter så vi ham så igen i noget nær perfekt form i titelrollen i Batman Begins.

2. Insomnia

Filmen insomnia markerer stjerneinstruktøren Christopher Nolans skifte fra independent filmstudierne til de store produktioner… Og han gør det med stil!

Filmens cast tæller Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank… Og naturligvis den søvnløse tilstand vi ser af filmens titel.

I Insomnia følger vi to betjentes efterforskning af en mordsag i en lille flække i Alaska. Alaskas nordlige placering kombineret med årstidens endeløse dagslys – kombineret med moralske grublerier – resulterer i søvnløshed hos den ene betjent. 

Søvnløsheden leder igen til disorientation – både for betjenten og os som seere. Dette skaber fundamentet for en solid spændingsfilm, hvor vi som seer skal holde tungen lige i munden for at følge med i, hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi.

3. A Nightmare on Elm Street

Ingen film har italesat søvnens ufravigelige væsen som A Nightmare on Elm Street. I filmen følger vi nemlig en gruppe teenagere og deres kamp mod drømmedæmonen Freddy Krueger. 

Freddy Krueger er et væsen, som har gudelignende egenskaber, når vores hovedpersoner sover. Han er således i stand til at indtage deres drømme – og forvandle dem til mareridt!

Dette betyder, at vores hovedpersoner kun er sikre, når de er vågne. Hermed bliver det tydeligt for os som seere, hvordan vi kan have en tendens til at tage søvnen for givet. For end ikke når søvnen sætter os i livsfare, er vi i stand til at undgå den. 

A Nightmare on Elm Street blev efterfulgt af et hav af efterfølgere med samme tema – men af noget svingende kvalitet for nu at sige det mildt.

Vi håber, at denne guide har givet noget inspiration i dig, som er interesseret i søvn. 

Søvn er et altafgørende aspekt i alle menneskers liv… Og netop derfor er det tankevækkende, hvor lidt vi egentlig ved om, hvad der foregår i vores hjerner, så snart vi rammer sengen og giver os hen til natten!